Συνταγές

Ελιόψωμο με λιαστή ντομάτα

eliopsomo

Κάνει 2 φραντζόλες

  • 1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1/2 κουταλάκι σκόρδο
  • 45 g μαγιά μπύρας (νωπή)
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • 150 γρ ψιλοκομμένες ελιές Θρούμπες
  • 6 ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα
  • 1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο Greek Gold
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι

 

 

 

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σκόρδο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Διαλύουμε τη μαγιά σε 3-4 κουταλιές χλιαρό νερό, προσθέτοντας 1-2 κουταλιές από το αλεύρι.
Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος μέχρι να ανέβει.
Κατόπιν βάλτε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη, προσθέτουμε το μίγμα, το νερό και το λάδι Greek Gold και ζυμώνουμε καλά με το χέρι.
Όταν όλα τα συστατικά στη ζύμη ανακατευτούν σωστά, προσθέτουμε τις ελιές και τις λιαστές ντομάτες.
Ζυμώνουμε καλά και φτιάχνουμε δύο φραντζόλες από τη ζύμη. Τοποθετούμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσουν. Όταν η ζύμη έχει διπλασιάσει τον όγκο της, χαράξτε στο πάνω μέρος με ένα κοφτερό μαχαίρι, ραντίστε με λίγο νερό, πασπαλίστε με λίγο σουσάμι (προσωρινά) και ψήνουμε σε φούρνο 180oC για περίπου 15-20 λεπτά.

________________________________________

Γαρίδες σαγανάκι

garides-saganaki

Για 4 άτομα

  • 4 γαρίδες νούμερο 2
  • 1 κ.σ. Greek Gold Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα σκόρδο τριμμένο
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • 100ml σάλτσα τομάτας
  • 1 κ.γ. πέστο βασιλικού
  • 2 σφηνάκια ζωμό ψαριού
  • 1 πρέζα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φέτα τριμμένη
  • πιπέρι τριμμένο

 

 

Εκτέλεση:
Σοτάρουμε τις γαρίδες με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε τη σάλτσα τομάτας και τον ζωμό, το πέστο, αλάτι, πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει. Στο τέλος ρίχνουμε την φέτα και τον μαϊντανό. Σερβίρουμε σε ένα σαγανάκι.
________________________________________

Τηγανητές ελιές σε κουρκούτι

elies-tiganites

Για 6 άτομα

  • 3300 g γεμιστές πράσινες ελιές

Για το κουρκούτι

  • 200 g αλεύρι
  • 1 μικρό ποτήρι μπύρα
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 1 λεμόνι (ξύσμα του)
  • 3 κουταλιές τριμμένο τυρί
  • 3-4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
  • Λάδι Greek Gold για τηγάνισμα
  • Αλάτι

 

 

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι, χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ. Το κουρκούτι πρέπει να είναι αρκετά πηχτό.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμες γεμιστές ελιές οι οποίες όμως να είναι μικρές. Εάν θέλουμε μεγαλύτερες ελιές, προμηθευόμαστε μεγάλες πράσινες ελιές, αφαιρούμε το κουκούτσι και τις γεμίζουμε με ψητή πιπεριά Φλωρίνης (βάζο) και λίγο μπέικον.
Ζεσταίνουμε το λάδι Greek Gold στο τηγάνι, βουτάμε τις ελιές στο κουρκούτι και τις τηγανίζουμε.

Τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και τις σερβίρουμε ζεστές ως ορεκτικό πιάτο.

________________________________________

Πατέ ελιάς

pate-elias

Εκτέλεση:
Τοποθετείτε σε ένα μπολ 250 γρ. μαύρες ελιές Greek Gold χωρίς το κουκούτσι, 80 γρ. αντσούγιες πλυμένες και ψιλοκομμένες 50 γρ. κάπαρη και τα πολτοποιείτε.
Προσθέτετε το χυμό ενός λεμονιού, μια κουταλιά σούπας μπράντι, 200 γρ. ελαιόλαδο Greek Gold, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Διατηρείτε το πατέ σε κλειστό βάζο στο ψυγείο και το καταναλώνετε πάνω σε ψωμί κατά προτίμηση ελαφρά φρυγανισμένο.
________________________________________

Μεσογειακή μακαρονάδα με ελιές και φέτα

mesogeiaki-makaronada

Υλικά για 4 άτομα

  • 1/2 κιλό μακαρόνια
  • 150 γραμμάρια σκληρό τυρί φέτα
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 150 γρ μαύρες ελιές
  • 2 φρέσκιες ώριμες ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μισογεμάτο κουταλάκι ρίγανη
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο Greek Gold
  • Λίγα φύλλα βασιλικού
  • Αλάτι, Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

Εκτέλεση:
Αλείφουμε τις πιπεριές με λίγο λάδι και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαυρίσουν απ’ έξω. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε τη φλούδα τους.
Τις κόβουμε σε λωρίδες. Ετοιμάστε τη σάλτσα: τοποθετήστε τις ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες σε ένα μπολ.
Αφαιρέστε τα κουκούτσια από τις ελιές, τις ψιλοκόβετε και τις προσθέτετε στο μπολ.
Πολτοποιήστε το σκόρδο, και προσθέστε το, μαζί με 4 κουταλιές ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Βράζετε τα μακαρόνια, το στραγγίζετε και τα ανακατεύετε με την ψιλοκομμένη φέτα. Προσθέτουμε τις ψημένες πιπεριές και τη σάλτσα.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως με γαρνιτούρα από βασιλικό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
________________________________________

Τηγανητό κοτόπουλο με ελιές

tiganito-kotopoulo

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κοτόπουλο
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 φρέσκιες ντομάτες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γρ μαύρες ελιές
  • 6 ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα
  • 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
  • 150 ml ζωμό λαχανικών
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο Greek Gold
  • Αλάτι, πιπέρι

 

 

Εκτέλεση:
Ξεπλύνετε το κοτόπουλο και χωρίστε το σε μερίδες. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε δαχτυλίδια.
Ζεσταίνουμε το λάδι Greek Gold σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα κομμάτια κοτόπουλου.
Τσιγαρίζουμε μέχρι να πιει όλο το χυμό. Σβήνουμε με το κρασί και το ζωμό λαχανικών.
Προσθέστε το αλάτι και τα φύλλα δάφνης, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε στο τηγάνι μέχρι που τα μόνο υγρά που θα μείνουν να είναι λίπος.
Κόβουμε στα τέσσερα την κάθε ντομάτα και προσθέτουμε στο τηγάνι.
Τοποθετούμε τις ελιές σε βραστό νερό για 5 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις προσθέτουμε στο τηγάνι 15 λεπτά πριν το αφαιρέσετε από τη φωτιά.
Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστό με σαλάτα λάχανο

Newsletter